ارتباط بیسیم یا مخابرات بیسیم ( Wireless Communication) به انتقال اطلاعات بدون رابط سیم و بوسیله امواج الکترومغناطیسی گفته میشود. فاصلهای که اطلاعات انتقال داد میشود میتواند کوتاه یا بلند باشد.
واژه بیسیم پس از اختراع تلگراف بیسیم و در مقابل مخابرات باسیم (Wired Communiation) ابداع شد بی سیمها انواع گوناگون دارند و در کاربردهای مختلف رسانهای، صنعتی، نظامی، تفریحی، و در باندهای فرکانسی و توانهای ارسال و دریافت متفاوت در کاربردهایی مانند تلفن سلولی، سامانه موقعیتیاب جهانی، دستگاههای کنترل از راه دور، صفحه کلید بیسیم و تلویزیون ماهوارهای مورد استفاده قرار دارند.
Wireless به تکنولوژی ارتباطی اطلاق می شود که در آن از امواج راديويی، مادون قرمز و مايکروويو ، به جای سيم و کابل ، برای انتقال سيگنال بين دو دستگاه استفاده می شود.از ميان اين دستگاه ها می توان پيغامگيرها، تلفن های همراه، کامپيوتر های قابل حمل، شبکه های کامپيوتری، دستگاه های مکان ياب، سيستم های ماهواره ای و PDA ها را نام برد.
فوايد تکنولوژی Wireless
تکنولوژی Wireless به کاربر امکان استفاده از دستگاه های متفاوت ، بدون نياز به سيم يا کابل ویا حتی در حال حرکت را می دهد. شما می توانيد صندوق پست الکترونيکی خود را بررسی کنيد، بازار بورس را زير نظر بگيريد، اجناس مورد نياز را خريداری کنيد و يا حتی برنامه تلويزيون مورد علاقه خود را تماشا کنيد. بسياری از زمينه های کاری از جمله مراقبت های پزشکی، اجرا قوانين و سرويس های خدماتی احتياج به تجهيزات Wireless دارند. تجهيزات Wireless به شما کمک می کند تا تمام اطلاعات را به راحتی برای مشتری خود به نمايش در بياوريد از طرفی می توانيد تمامی کارهای خود را در حال حرکت به سادگی به روز رسانی کنيد و آن را به اطلاع همکاران خود برسانيد. تکنولوژی Wireless در حال گسترش است تا بتواند ضمن کاهش هزينه ها، به شما امکان کار در هنگام حرکت را نيز بدهد. در مقايسه با شبکه های سيمی ، هزينه نگهداری شبکه های Wireless کمتر می باشد. شما می توانيد از شبکه های Wireless برای انتقال اطلاعات از روی درياها، کوهها و … استفاده کنيد و اين در حالی است که برای انجام کار مشابه توسط شبکه های سيمی، کاری مشکل در پيش خواهيد داشت.
سيستم های Wireless می توانند به سه دسته اصلی تقسيم شوند :
سيستم Wireless ثابت :
این سیستم ها از امواج راديويی استفاده می کند و خط ديد مستقيم برای برقراری ارتباط لازم دارد. بر خلاف تلفن های همراه و يا ديگر دستگاههای Wireless، اين سيستم ها از آنتن های ثابت استفاده می کنند و به طور کلی می توانند جانشين مناسبی برای شبکه های کابلی باشند و می توانند برای ارتباطات پرسرعت اينترنت و يا تلويزيون مورد استفاده قرار گيرند.
سيستم Wireless قابل حمل :
دستگاهی است که معمولا خارج از خانه، دفتر کار و يا در وسايل نقليه مورد استفاده قرار می گيرند. نمونه های اين سيستم عبارتند از : تلفن های همراه، نوت بوک ها، دستگاه های پيغام گير و PDA ها.اين سيستم از مايکروويو و امواج راديويی جهت انتقال اطلاعات استفاده می کند.
سيستم Wireless مادون قرمز :
اين سيستم از امواج مادون قرمز جهت انتقال سيگنال هايی محدود بهره می برد. اين سيستم معمولا در دستگاه های کنترل از راه دور، تشخيص دهنده های حرکت، و دستگاه های بي سيم کامپيوترهای شخصی استفاده می شود. با پيشرفت حاصل در سال های اخير، اين سيستم ها امکان اتصال کامپيوترهای نوت بوک و کامپيوترهای معمول به هم را نيز می دهند و شما به راحتی می توانيد توسط اين نوع از سيستم های Wireless ، شبکه های داخلی راه اندازی کنيد.